Haber

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz NAM Zirvesi’nde konuştu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bağlantısızlar Hareketi (NAM) Devlet ve Hükümet Liderleri 19. Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye, geniş diplomatik ağı ve siyasi kararlılığıyla sorun çözücü, sistemi düzelten ve dönüştürücü bir aktördür” dedi. Afrika’da, Asya’da ve Latin Amerika’da.” .

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dün geldiği Uganda’da temaslarını sürdürüyor. Yılmaz, Uganda’nın başkenti Kampala’da düzenlenen 19. Bağlantısızlar Hareketi (NAM) Devlet ve Hükümet Liderleri Zirvesi’nin açılışına katıldı. Zirvede konuşan Yılmaz, Kampala’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Türk halkının selamlarını iletti. NAM başkanlığındaki değerli rolünü başarıyla tamamlayan Azerbaycan’ı Türkiye’nin en içten tebriklerini aktaran Yılmaz, “Bağlantısızlar Hareketi tarihi boyunca barışçıl, adil ve güvenli bir uluslararası sistemin önde gelen sancaktarlarından biri olmuştur. Geçtiğimiz 60 yılda dünya pek çok vahşete ve şiddetli çatışmalara tanık oldu.” Ancak İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik gelişigüzel saldırılarının Filistinliler üzerinde yarattığı yıkım birçok açıdan eşi benzeri görülmemiş bir durum. BM Güvenlik Konseyi, kendi içindeki kusurlar nedeniyle felç olmuş durumda ve ateşkes çağrısında bile bulunmadı. Neyse ki uluslararası toplumun ezici çoğunluğu bu adaletsizliği reddediyor. İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere yönelik eylemleriyle ilgili olarak, Güney Afrika’nın İsrail’e karşı ‘Soykırım Sözleşmesi’ kapsamında Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı davayı ve son dönemdeki duruşmaları yakından takip ediyoruz. Devam eden yardım çalışmalarına gelince, Türkiye, Al Arish’e hava ve deniz yoluyla yaklaşık 6 bin ton yardım sağlayarak Gazze’ye hayat kurtaran insani yardım ulaştıran öncü ülkelerden biri oldu. Ortaya çıkan kriz bir noktayı açıkça ortaya koydu: İsrail-Filistin çatışması çözülmeden Ortadoğu’da kalıcı bir barış olamaz. Kalıcı çözümün ancak 1967 sınırlarına dayalı, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi açıdan bütünleşmiş bir Filistin Devleti’nin kurulmasıyla mümkün olacağına inanıyoruz. Çatışmanın bölgesel bir savaşa dönüşmesinin önlenmesi de bir diğer önceliktir. “Bu, durumu kontrol altında tutmak için hem bölge içinde hem de bölge dışında ilgili tüm taraflara ana mesajımızdır.”

“Ukrayna ve Rusya ile ek tedbirler üzerinde çalışıyoruz”

“Gazze’deki savaş dünyanın dikkatini Ortadoğu’ya çevirirken, Ukrayna’daki savaş hâlâ şiddet içeren bir biçimde devam ediyor ve küresel güvenliğin temellerini sarsıyor” diyen Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Esasen hem yakın çevremizde hem de dünyada barış, refah ve istikrar dolu bir nesil yaratmak dış politikamızın değerli bir bileşenidir. Bu amaçla küresel ve bölgesel sorunların barışçıl çözümü için siyasi ve diplomatik kanallarımızı aktif olarak kullanıyoruz. Gıda krizini önlemek için Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler’i bir araya getirdiğimiz küresel Karadeniz Tahıl Girişimi dikkat çeken bir örnek. Şu anda BM, Ukrayna ve Rusya ile ek önlemler üzerinde çalışıyoruz. Öte yandan ‘Afrika sorunlarına Afrika çözümleri’ ilkemiz doğrultusunda Afrika kıtasının refah ve istikrarına da katkıda bulunacağız” dedi. Ve başka yerlerde. Türkiye, geniş diplomatik ağı ve siyasi kararlılığıyla Afrika, Asya ve Latin Amerika’da sorun çözücü, sistemi kolaylaştırıcı ve dönüştürücü bir aktördür.”

“Daha adil ve eşitlikçi bir dünya mümkün”

Barış ve güvenliğin kalkınmanın temel direkleri olduğunu kaydeden Yılmaz, “Hepinizin bildiği gibi terör, ortak geleceğimizi tehdit eden, kalkınma ve demokrasiye yönelik küresel tehditlerden biridir. PKK gibi birçok terör örgütüyle eş zamanlı mücadele ediyoruz. , FETÖ, DEAŞ ve El Dustur.Uzun süredir tüm terör örgütlerinin kalıcı olarak ortadan kaldırılması, Türkiye’nin milli güvenlik stratejisinin en önemli bileşenidir.Bu, bölgemizde barış ve güvenliğin sağlanması için bir zorunluluktur.Terörle mücadelenin, terörle mücadelenin gerektirdiğinin bilincindeyiz. Dengeli ve uzun vadeli uluslararası işbirliği, terörizme karşı ortak çabalarımızda, terörizmin her şekli ve biçimiyle mücadele edeceğiz. “Tezahürlerine karşı küresel düzeyde önlem alınmasını sağlamak için ön planda olmaya devam edeceğiz.” söz konusu.

Uganda’nın zirve için seçtiği “Ortak Küresel Refah İçin İşbirliğinin Güçlendirilmesi” temasının Türkiye’nin dış ilişkilerdeki vizyon ve arzusuyla tamamen örtüştüğünü kaydeden Başkan Yardımcısı Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Kalkınma ve insani yardımda öncü ülkelerden biri olan Türkiye, kimseyi geride bırakmama unsuruyla bölgesi ve ötesiyle dayanışmasını sürdürecektir. BM’nin kalbindeki uluslararası toplumun adil, etkili ve güçlendirilmiş çağrı Çok taraflılık, Cumhurbaşkanımızın ‘Dünya beşten büyüktür’ sloganından ilham alıyor. Devamı “Adil ve eşitlikçi bir dünya mümkün. Sonuç olarak, sizi temin ederim ki Türkiye, Bağlantısızlar Hareketi üyelerini dünya çapında sürdürülebilir barış, istikrar ve kalkınma arayışlarında desteklemeye devam edecektir.” – KAMPALA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu